Asociatia de ecologie si interventii in caz de inundații
Asociatia de ecologie si interventii in caz de inundații

Voluntariat

În lumea în care trăim, guvernata de lăcomie, egoism și invidie, pare greu de crezut că există și oameni capabili să facă un lucru bun fără a aștepta o recompensa materiala. și nu unul sau doi, ci mii. Va vine sa credeți ca într-o Românei în care atât de mulți funcționari, medici, polițiști sau mai nou magistrați, nu își fac nici măcar datoria până nu primesc șpagă, există și oameni care desfășoară, fără bani, activități în folosul celor din jur?

Ce este voluntarul? „Un fraier”, vor răspunde mulți. „Așa ceva nu exista, trebuie sa aibă ei vreun avantaj, nu se poate …”, vor răspunde la fel de mulți.


Si totuși se poate. O demonstrează miile de organizații care exista în întreaga tara și despre care, din cauza ca nu fac nimic scandalos, ci dimpotrivă, demn de toata lauda, se vorbește atât de rar în mass-media.

Căutând pe Internet sa aflu daca și în ce condiții un posibil iubitor al animalelor ar putea sa participe efectiv, nu doar protestând inutil, la îngrijirea în adăposturi a câinilor vagabonzi amenințați cu eutanasierea, am intrat pe site-ul voluntariat.ro, unde am descoperit o lume noua, paralela cu cea mediatizata atât de intens de televiziunile de știri. Lumea voluntarilor.

Ce este voluntariatul?

„Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalți fără a se gândi la recompense financiare”, suna una dintre definițiile specialiștilor.

„Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurata din proprie inițiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materiala; activitatea de interes public este activitatea desfășurata în domenii cum sunt: asistenta și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea”, sta scris în Legea Voluntariatului din 2006.

Iată deci o sumedenie de domenii în care, din diverse motive, cineva ar putea sa își pună calitățile, benevol, la dispoziția celorlalți.

De ce ar face asta? Găsim o serie de explicații tot pe site-ul voluntariat.ro :

Pentru a te distra 
Pentru a câștiga experiența în vederea obținerii unui serviciu mai bun 
Pentru a iți menține „in uz” cunoștințe sau abilitați pe care altfel nu le folosești 
Pentru a nu pierde vremea acasă 
Pentru a-ti face noi prieteni și cunoștințe 
Pentru a fi cu prietenii tai care sunt deja voluntari 
Pentru a învață lucruri noi și a-ti forma deprinderi utile 
Pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alții 
Pentru a-ti face contacte utile 
Pentru a te simți util 
Pentru a fi parte a unei organizații prestigioase 
Pentru a face tranziția spre o noua viată 
Pentru a-ti face datoria de creștin 
Pentru a testa o noua cariera 
Pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși 
Pentru a realiza ceva 
Pentru a ameliora comunitatea în care trăiești
Pentru a lucra cu un anumit grup de persoane 
Pentru a-ti asuma o responsabilitate 
Pentru a face parte dintr-o echipa 
Pentru a întâlni persoane importante din comunitate 
Pentru a petrece un timp cu familia ta făcând ceva util 
Pentru a înțelege problemele comunității în care trăiești.

Nu putini sunt cei care din motivele prezentate mai sus s-au lăsat antrenați în astfel de activități.


Undeva se dorește sa ne îndobitocim, dar noi opunem rezistenta

In ultima vreme sunt tot mai mulți voluntari. Aproape 74% din voluntarii existenți sunt cei tineri ce-i drept, dar în ultima vreme ne contactează mai mult persoane care au rămas fără slujba și chiar au nevoie sa se simtă utili.


O pensionara de 60 de ani, voluntar la politia de proximitate Mures


Voluntari europeni ii invata pe rromi sa utilizeze computerul

De asemenea, ni s-a precizat ca exista mii de organizații de voluntari în tara, „dar daca nu e nimic scandalos în activitatea noastră nu apărem la știri, pentru ca nu ‘se vinde’ „.

„Undeva se dorește sa ne îndobitocim, dar noi opunem rezistenta”, a adăugat managerul de comunicare.

O activitate intensa, chiar daca prea puțin cunoscuta

În fiecare zi undeva în tara se desfășoară activități de voluntariat, dar exista și evenimente anuale, cu a fost, în luna aprilie, săptămâna voluntariatului.

Se muncește mult la promovarea acestui tip de activitate.

„Festivalul National al Organizațiilor Neguvernamentale din Romania – ONGFest este cel mai de anvergura eveniment al sectorului neguvernamental din Romania, un promotor al participării publice, al comportamentului filantropic și voluntar, dar și o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenția cetățenilor și a publicului larg. 

Organizat anual, ONGFest își propune sa contribuie la sporirea numărului de cetățeni implicați activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ și la creșterea implicării asociațiilor și fundațiilor din Romania în societate”, se arata intr-un comunicat al organizatorilor.

Un pas înainte: Federația VOLUM

Inițiativa Federației VOLUM a apărut în contextul creșterii constante a mișcării de voluntariat din Romania în ultimii 20 de ani, pe fondul unei nevoi crescânde de sprijin din partea autorităților statului pentru continuarea acestei dezvoltări, sprijinite pana acum în special din fonduri externe, și pe fondul nevoii de recunoaștere pe scara larga a valorii voluntariatului pentru societatea romanesca. 

Federația VOLUM se dorește a fi un actor cheie în continuarea dezvoltării mișcării de voluntariat din Romania, asumând-si coordonarea dialogului instituționalizat cu autoritățile statului pe baza legitimității conferite de membrii săi și responsabilitatea realizării unei strategii naționale pentru sprijinirea și dezvoltarea voluntariatului în Romania. 

Pana în prezent si-au exprimat sprijinul pentru inițiativa VOLUM Asociația Caritas București, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Crucea Roșie Romana, Fundația Dezvoltarea Popoarelor, Fundația Estuar, Fundația Noi Orizonturi, Fundația Principesa Margareta a României, Habitat for Humanity Romania, Mai Mult Verde, Salvați Copiii Romania, United Way Romania, World Vision International Romania. 

Toți cei interesați pot găsi detalii suplimentare la adresa www.volum.voluntariat.ro .