Asociatia de ecologie si interventii in caz de inundații
Asociatia de ecologie si interventii in caz de inundații

Retrospectivă primăvară-vară a evenimentelor ASOCIAȚIEI DE ECOLOGIE PETRO AQUA PETROȘANI

Toamna se culeg roadele, așadar în câteva rânduri vă oferim o retrospectivă a evenimentelor din viața Asociației PETRO AQUA.

Ca în fiecare primăvara, păstrând tradiția, înainte de Paștele catolic, Peștera Bolii găzduiește un episod emoționant  – Calea Crucii.

Artizanul acestui moment, semnificativ, ce precede Învierea Domnului Iisus Cristos, este Csaba Boyte,  călugăr franciscan, scriitor și activist social, fondatorul și directorul Fundației  ”Sfântul Francisc” cu sediul în Deva.  Călugărul este cunoscut drept salvatorul copiilor din Transilvania, peste 2300,  aflați în îngrijire și ocrotire, în peste 65 de localități din Ardeal. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace în anul 2022.

Procesiunea de care am amintit,  redă Calea plină de durere, parcursă de Mântuitor până la Golgota, pusă în scenă cu ajutorul copiilor din Fundație.

De altfel, la Peștera Bolii membrii Asociației au deschis ușa și inimile pentru copiii defavorizați social, oferindu-le mici bucurii: dulciuri, cești cu ceai aromat, împletite cu  povești interesante,  legende ale locului și vizualizarea fotografiilor din galeria Asociației.

În același context al bunei colaborări, între Asociație și Fundația distinsului prieten Boyte Csaba, a urmat o acțiune de suflet.

Știindu-ne preocupările și misiunea Asociației legată de revigorarea unui vechi meșteșug de bază în zonele riverane Mureșului și altor râuri, plutăritul, domnul Boyte și-a exprimat dorința de a lansa,  pentru copiii din așezămintele familiale, aflați în dificultate, o tabără, pe râul Mureș incluzând și o coborâre cu pluta pe râu, astfel că  primarul  municipiului Alba Iulia Gabriel Pleșa, un om cu inimă mare,  a susținut spiritual și material  organizarea taberei, dar și coborârea cu pluta de bușteni, redată exact după modelul celor de acum 2000 de ani,  din zona Bulci până la Hanul cu Berze. Rețetă de succes, spre bucuria copiilor  încântați de surpriza pregătită.

Alături de primarul municipiului, s-a aflat domnul Nicolae Oancea, managerul Hanului cu Berze, devenit între timp membru al Asociației, pentru sprijinul  și dedicarea acordate de-a lungul timpului, în diferite etape ale proiectelor pe care Asociația le-a desfășurat și le are în plan.

Fotografiile aparțin colegului Șerb Ionel prezent la locul ”faptei”.


Vara lui 2024  mai exact perioada 29 iulie – 4 august, s-a lansat  prima tabără internațională de plutărit pentru tineret   în orașul Magdeburg-Germania.

Organizatori ai internationalrafterscamp2024 : Petro Aqua,  Mariborski Flosarji Gauja River Rafters, Fameja dei Zatèr e Menadàs de la Piave,  Nabateros del Sobrarbe Raiers,  Pobla Raier Nargo , Elbe Rafters

Tabara a beneficiat de sprijin financiar prin programul Erasmus.

Tabăra internațională de rafting și excursie cu pluta pe Elba organizată de Dr. Frank Thiel, președintele Asociației Internaționale de Rafting și Elbe Rafting People Magdeburg. Aceștia găzduiesc  Tabăra Internațională de Rafting 2024 în Magdeburg. Pe lângă gazdele din Germania, participanții din Slovenia, România, Spania, Letonia și Italia au construit o plută stabilă. Patronul taberei de rafting este ministrul de stat Sven Schulze.

Excursia cu pluta a avut loc pe Elba din sudul Magdeburgului, pe lângă catedrală și Petriförder până la port. O experiență grozavă care a atras mulți privitori.Lungimea traseului parcurs a fost de 16 km.

Cuvântul de rămas bun al domnului Frank Thiel

Tabăra  internațională de rafting din Magdeburg s-a încheiat.

A fost una dintre cele mai bune săptămâni din viața mea!

A ne trăi pasiunea, raftingul, alături de tineri experimentați din România, Spania, Italia, Slovenia, Letonia și Germania a fost și rămâne ceva cu totul special.

Partenerul nostru de proiect, Petro Aqua, s-a angajat pe deplin, iar membrul consiliului de administrație Dorin Iancu a putut să vadă singur cum este implementat proiectul. Vicepreședintele IATR Jaroslav Camplík și membrul onorific al IATR Josef Bilek din Vltavan Davle, precum și președintele Asociației Germane de Rafting Martin Spreng au vizitat de asemenea tabăra.

În orice caz, aștept cu nerăbdare următoarea noastră reuniune cu toți cei implicați!

Mulțumesc tuturor celor care au susținut și au avut grijă de tabără: Elbeflößer, clubul de sporturi nautice Buckau Fermersleben e. V. în FSV e. V. Magdeburg, în special Holger Beierke și comandantul portului Harry Lattey, Sabrina și echipa ei de la „Bootshaus am Yachthafen”, departamentul forestier Klötze, biroul de transport pe căile navigabile Elba, biroul de ordine publică și autoritatea inferioară de conservare a naturii din capitala statului Magdeburg, Öhmi -Service, Magdeburger Hafen GmbH, transportator de cherestea Hoffmann, asociația de istorie locală Beyendorf-Sohlen, Informații turistice Magdeburg, Schrader Agrardienste, „Mückenwirt”, clubul de navigație Sturmvogel, Biber-Touristik, MrJack Design, firma de construcții Jörg Paetz, EKM pentru tineret evanghelic și de bineînțeles, patronul nostru, ministrul Economiei Sven Schulze și MWU Saxonia-Anhalt.

Și nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără muncă și viață în Saxonia-Anhalt! O echipă grozavă în jurul lui Benjamin Gehne și al managerului de proiect Tilo Garlipp – „întotdeauna fericit”, după cum se spune.

O mulțumire specială pentru munca de relații publice merge către MDR Sachsen-Anhalt, MDF.1, Offener Kanal Magdeburg, radio SAW, Volksstimme.de, DPA, realizatorii de film amatori de la Asociația Culturală și de Istorie Locală Magdeburg.

Fără sprijin financiar prin programul ERASMUS, un astfel de proiect ar fi de neconceput, mulțumesc EU!


Un punct important în activitatea Asociației și pentru definirea căilor de urmat în vederea  înscrierii plutăritului din România în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO a fost deplasarea la Ciocănești – o zonă reprezentativă pentru plutăritul românesc. O delegație a Asociației Petro Aqua din  Petroșani și Alba Iulia s-a deplasat în frumoasa Bucovină.

Invitată la acest eveniment a fost reprezentanta României la UNESCO d-na prof. dr. Ioana Otilia Baskerville, cercetător științific principal, gr. II la Academia Română, filiala Iași, cu experiență în realizarea de dosare pentru Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.  Împreună cu primarul comunei, d-l Ciocan, dar si a fostului primar, Tomoiagă s-au pus la cale pașii de urmat pentru realizarea acestui deziderat.


Vor urma asemenea demersuri pe râurile Olt, Someș, Crișuri, unde au existat sate de plutași.

În virtutea unor preocupări pentru istoria locurilor,  Asociația lucrează intens la crearea unui muzeu, într-o locație care este în curs de renovare – Cantonul CFR – din zona Peșterii Bolii.