Asociatia de ecologie si interventii in caz de inundații
Asociatia de ecologie si interventii in caz de inundații

Obiective realizate și planuri Asociația Petro Aqua și Consiliul Județean Alba Iulia

Între Asociația Petro Aqua Petroșani și Consiliul Județean Alba Iulia, există o relație strânsă de colaborare de multă vreme după cum o dovedește și acordul de parteneriat dintre Petro Aqua și Consiliul Județean Alba.

Asociația Petro Aqua și Consiliul Județean Alba Iulia au realizat multe obiective împreună și au în continuare multe în plan.

Cele 4 mari obiective realizate împreună

Refacerea Drumului Sării Sării cu o plută din bușteni de 12 metri, exact după modelul celei construite în urmă cu 2000 de ani, care a slujit la parcurgerea acestei căi antice importante atunci, pe Râul Mureș, între punctele Portul antic Partos din Alba Iulia și actualul Port Internațional Szeghedin din Ungaria, de pe fluviul Tisa. O cale străbătută cu pluta în 18 zile pe o porțiune de 243 de kilometri.

Declararea Bisericii de lemn din Tisa ca fiind Biserica plutașilor. Această biserică a fost adusă din Banatul Sârbesc până la Tisa pe o plută, undeva în jurul anului 1786, pe o plută din bușteni trasă cu 40 de boi și cai în amonte, pe Râul Mureș, cale de circa 53 de kilometri.

Inițierea procedurilor de aderare cu drepturi depline a municipiului Alba Iulia la Asociația Internațională a Plutașilor, unde Petro Aqua era membră. La Congresul Internațional IATR, organizat la Sarajevo în iunie 2022, municipiul Alba Iulia a devenit membru cu drepturi depline în Asociația Internațională a Plutașilor. De-atunci, România are doi membrii cu drepturi depline în asociație, un ONG, respectiv Petro Aqua Petroșani și un municipiu, Alba Iulia.

Începerea achiziției de documente istorice, culturale și administrative necesare pentru instrumentarea și parcurgerea etapelor preliminare întocmirii dosarului necesar pentru candidatura României la Patrimoniul Imaterial Mondial al UNESCO pentru Îndeletnicirea Plutăritului în România”.

Planuri în parteneriat cu Consiliul Județean Alba Iulia

În 27-28 octombrie, la Alba Iulia vor avea loc o serie de evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Petroșani, în parteneriat cu Petro Aqua Petroșani.

Seria de evenimente va cuprinde o masă rotundă cu tema Un Mureș mai curat pentru generațiile viitoare, organizată la Muzeul Național al Unirii. Tot în una din sălile superbului complex istoric va fi dezbătută ulterior și problematica la zi a ceea ce ține de Îndeletnicirile Plutăritului în România pentru zonele țării unde exploatarea lemnului și a sării s-a făcut cu pluta, încă din antichitate, dar și în evul mediu, ba chiar în așa numita epocă modernă.


Sursa texului de mai sus este articolul din Ziarul Văii Jiului, articol scris de Corneliu Bran,cu titlul Un proiect al „Petro Aqua” Petroșani intenționează să readucă plutăritul din România conform tradiției milenare a acestei îndeletniciri practicate pe o parte din râurile noastre și pe Dunăre

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *